Правила поведінки здобувача освіти

І. Загальні положення

Правила поведінки здобувачів освіти  Сумського ЗДО розроблені на підставі Законів України «Про освіту», «Про дошкільну освіту», Статуту  Сумського ЗДО . Дотримання правил поведінки здобувачів освіти  Сумського ЗДО є обов’язковим з моменту прийому до закладу освіти.

ІІ. Обов’язки здобувачів освіти

Виконувати вимоги освітньої програми, дотримуючись принципу академічної доброчесності, та досягти результатів навчання, передбачених стандартом освіти для відповідного рівня освіти;

Поважати гідність, права, свободи та законні інтереси всіх учасників освітнього процесу, дотримуватись етичних норм;

Відповідально та дбайливо ставитися до власного здоров’я, здоров’я оточуючих, довкілля;

Повідомляти керівництво закладу освіти про факти булінгу (цькування) стосовно здобувачів освіти, які залучаються до освітнього процесу, свідком яких вони були особисто або про які дотримали достовірну інформацію від інших осіб;

Бережно ставитись до державного, громадського і особистого майна;

Брати посильну участь у різних видах трудової діяльності, що не заборонені чинним законодавством;

Дотримуватися правил техніки безпеки, охорони здоров’я і особистої гігієни;

Здобувачі освіти мають також інші права та обов’язки, передбачені законодавством та установчими документами закладу освіти.

ІІІ. Відповідальність здобувачів освіти за порушення правил поведінки

Булінг (цькування), тобто діяння учасників освітнього процесу, які полягають у психологічному, фізичному, економічному, сексуальному насильстві, у тому числі із застосуванням засобів електронних комунікацій, що вчиняються стосовно малолітньої чи неповнолітньої особи або такою особою стосовно інших учасників освітнього процесу, внаслідок чого могла бути чи була заподіяна шкода психічному або фізичному здоров’ю потерпілого, – тягне за собою накладення штрафу від п’ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадські роботи на строк від двадцяти до сорока годин.

Діяння, передбачене частиною першою цієї статті, вчинене групою осіб або повторно протягом року після накладення адміністративного стягнення, – тягне за собою накладення штрафу від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадські роботи на строк від сорока до шістдесяти годин.

Діяння, передбачене частиною першою цієї статті, вчинене малолітніми або неповнолітніми особами віком від чотирнадцяти до шістнадцяти років, – тягне за собою накладення штрафу на батьків або осіб, які їх замінюють, від п’ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадські роботи на строк від двадцяти до сорока годин.

Діяння, передбачене частиною другою цієї статті, вчинене малолітньою або неповнолітньою особою віком від чотирнадцяти до шістнадцяти років, – тягне за собою накладення штрафу на батьків або осіб, які їх замінюють, від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадські роботи на строк від сорока до шістдесяти годин.

За нанесення матеріальних збитків у зв’язку із пошкодженням державного, громадського і особистого майна відповідальність несуть батьки здобувачів освіти.

За вчинення правопорушень здобувачі освіти несуть відповідальність згідно з Кодексом України про админістрітивні правопорушення та Кримінальним кодексом України.